Kronprinsessan tog höjd för vinden i Markbygden

IMG_2499 - ettaKronprinsessan Victoria möttes av strålande solsken, när hon idag besökte Skogbergets vindkraftspark, där Svevind och Enercon bygger vindkraftverk i projektet Markbygden 1101.

Syftet med besöket var att Kronprinsessan skulle fördjupa sina kunskaper om förnybar energi. Värdar för besöket var Peter Roslund (S), kommunalråd i Piteå, och Sven-Erik Österberg (S), landshövding i Norrbottens län.

Dagen började med ett besök på Skogberget. Kronprinsessan Victoria hissades upp i en korg för att kunna se ett närmare 70 meter högt betongtorn, som utgör basen för ett av många vindkraftverk som för närvarande byggs i parken. Innan tornet är färdigt, ska det ha fått en fortsättning bestående av ett ståltorn och sist ska motorn med rotorbladen kröna verket.

IMG_2478 - korgDärefter åt Kronprinsessan med följe lunch i en kåta mitt i vindkraftsparken. Där fick Kronprinsessan träffa representanter för vindkraftsbygget, bland annat Svevind och Enercon.

IMG_2544 - gruppEfter lunch åkte Kronprinsessan till Solander Science Park i Piteå. Det är idag ett forskningshus för bioraffinaderi. Här samlas forskare och företagare för att utveckla nya produkter och drivmedel med skogen som råvara.

Världens enda fabrik för talldiesel finns till exempel i Piteå. Och Pite energi har i sin testanläggning för solenergi funnit att Piteås 2 000 årliga soltimmar mycket väl kan mäta sig med Melbourne i Australien, som har 2 100 soltimmar per år. Snön och kylan har dessutom en positiv effekt, tack vare att ljuset reflekteras bra i snö och kylan.

Nytt bolag på väg att bildas

– Vi i norra Sverige börjar vara i en sådan situation, att vi kommer att ha stor tillgång till energi. Och då finns det två möjligheter. Antingen skeppar vi iväg råvarorna och bygger fabriker i Europa – eller så bygger vi anläggningar här uppe, som kan tillvarata energin. Detta är en historisk chans för oss. Och det Piteå ska göra, är att samla kraften i ett bolag som ska stötta de företag som finns, säger Robert Bergman, projektledare för Technical Visits på Piteå Presenterar.

Är det ett blivande bolag?

– Ja. Om allt går som det är tänkt, kommer bolaget att vara igång under januari 2014. Den part som driver det just nu, är kommunen, säger Bergman till Vindbruk.

IMG_2585 - Robert

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>