Stormig debatt om vindkraften i Arvidsjaur

Under måndagens kommunfullmäktigemöte i Arvidsjaur seglade frågan om kommunens vindbrukspolicy upp som en het potatis. I strid med ett tidigare beslut ville vissa politiker hoppa över att formulera en policy för vindkraftsutbyggnaden och istället direkt skriva ett avtal med ett vindkraftsbolag om en eventuell framtida utbyggnad.

Arvidsjaur har för några år sedan antagit en vindkraftsplan som pekat ut Fiskträsk som det enda lämpliga området i kommunen för vindkraft. Men politiker i Centerpartiet i Arvidsjaur har reserverat sig mot det.

I måndags var frågan om vindkraftsutbyggnaden aktuell i fullmäktige. Det vållade en het debatt.

– En diskussion som förs är att vi är på väg att göra samma misstag med vindkraften, som vi gjorde med vattenkraften. Nämligen att man utnyttjar våra resurser men att pengarna går någon annanstans. Dessutom finns det en hel del outnyttjad bioenergi, som man kan ta tillvara på, nämligen skogen, säger Centerpartiets ordförande i Arvidsjaur Bjarne Hald.

 

Största landsbygdssatsningen

– Den frivilliga överenskommelse vi har tecknat, är väldigt bra för kommunen, byarna och företagarna. Det är 1 procent av intäkterna som kommer tillbaka. Av det går 60 procent till byarna i närområdet och resten går till kommunkollektivet, säger Jerry Johansson (S), kommunalråd.

Totalt generarar avtalet 23 miljoner – om det blir en park. Men en sådan ansökan är en helt separat process och ligger ännu långt fram i tiden, poängterar Jerry Johansson.

– Men vindkraftsutbyggnaden skulle i så fall vara den största landsbygdssatsningen någonsin i Arvidsjaurs kommun, säger Jerry Johansson.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>