Ministerbesök i Luleå

Idag besökte infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd Luleå och pratade transportfrågor.

Catharina Elmsäter-Svärd

– Generellet tycker vi att det finns många innovationer på lastbilssidan där effektiva och miljösmarta transporter kan innebära längre och tyngre lastbilar, som gör att färre bilar behöver köra, svarade Elmsäter-Svärd på frågan om hur regeringen ser på transporterna i Markbygden.

Hur satsar regeringen på forskning och utveckling av nya lastbilar?

– Vi har ett stort fordonsforskningsprogram där Trafikverket är huvudaktör tillsammans med Energimyndigheten och även bland annat Scania och Volvo. Vi driver även frågan i Europa för att få kommissionen att säga ja till längre och tyngre lastbilar över landsgränser, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

Tillsammans med ministern, var Arnold Vonkavaara, regionchef på Trafikverket.

Arnold Vonkavaara

– Vi har en samarbete med företagen som bygger vindkraftverk i Markbygden och vi har en löpande dialog om var det behövs förstärkningsåtgärder, säger Vonkavaara, apropå hur Trafikverket löser de praktiska behoven för transporterna.

Men är det rimligt att satsa skattepengar på dessa, trots allt, tillfälliga transporterna?

– Vi gör inga specialvägar, utan det är befintlig infrastruktur som vi nyttjar och som vi ändå skulle ha gjort förstärkningar på senare. Men i och med de ökade transporterna, ser vi att vi behöver göra vissa åtgärder tidigare. Men det är inga investeringsåtgärder som går till spillo, för det kommer allmänheten till nytta, det är ju allmänna vägar, säger Arnold Vonkavaara, regionchef på Trafikverket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>